Ik haak af —- in teamvergaderingen —- best vaak. En dat heeft een reden!

Foto Elsbeth Tramper

10 oktober 2019 Elsbeth Tramper

Afgelopen week zat ik in een teamvergadering. Het begon energiek. Maar ja, op den duur bleven dezelfde onderwerpen terugkomen. En het duurde maar. Kan dat niet wat sneller? Een poging van mijn kant, jongens kunnen we niet versnellen??? Nee dus. Ik raakte verveeld. De gedachtes gingen naar andere dingen. Werk, vakantie, weer, de vogeltjes buiten, weekendplannen..

Herken je dit? Hoe vaak haak jij af bij vergaderingen? En zie je het gebeuren bij je collega’s? Lekker uit het raam staren. Of in het eigen hoofd wegdromen?

En hoe effectief is het als mensen afhaken tijdens een vergadering? Ga maar na, je weet hier zelf het antwoord op. Mensen geven minder input, het zijn altijd dezelfde die (blijven) praten, besluiten worden niet volmondig ondersteund. In de uitvoering loop je hier weer tegenaan. Etc. etc.

Wat ik vrijdag leerde is dat er altijd een reden is waarom mensen afhaken in teammeetings. En dan kun je collega’s of de saaie onderwerpen de schuld geven, maar vaak is dit niet de reden. Die reden ligt in de teamdynamiek.

In mijn geval haakte ik af omdat hetzelfde onderwerp telkens weer terugkwam. Het voelde voor mij alsof we nergens kwamen. Hadden we net, naar mijn idee, een onderwerp afgerond, werd het weer op tafel gelegd door een collega. Grrrrrr.. Totdat ik mij realiseerde: het is iets wat wij met elkaar doen, wat niet lekker loopt. Het patroon in de groep is dat wij continu terugkomen op agendapunten.

Als er tijdens een vergadering telkens wordt teruggekomen op een al behandeld onderwerp dan weet je dat er onvoldoende of geen commitment is op dat onderwerp. Wat hier helpend in is: iedereen expliciet checken. Schools? Misschien. En het werkt als een tierelier. In één keer weer alle aandacht erbij.

Soms heb je te vertragen waar je wilt versnellen. Juist door het vertragen = iedereen expliciet checken, kun je daarna versnellen. Want iedereen heeft zijn zegje gedaan, zijn stem laten horen. En hoeft niet meer terug te keren op het onderwerp. Wel zo fijn.

Dus de volgende keer dat jij afhaakt in een vergadering. Ga maar eens na. Waar is afhaken een reden van? Wat doet jouw team in de dynamiek waardoor jij afhaakt? Leuk als je dit hier deelt. Kunnen we leren van elkaar.

En meld het de volgende keer in je team. Jongens ik haak af, jullie ook? En wat doen wij met elkaar dat dit gebeurt? Ga op onderzoek. Veel plezier 🙂