Werken in teamverband is niet meer weg te denken binnen organisaties. Logisch, want meestal bereik je met een team meer dan alleen. Alleen gaat dit niet vanzelf. Het is niet per definitie dat de meest slimme en getalenteerde mensen ook samen het meest succesvolle team vormen. Hoe haal je het beste uit je team? Hoe zorg je dat talenten optimaal benut worden? En er een goede sfeer is waarin teamleden leren van elkaar? Gedoe goed wordt opgelost? Teamcoaching en teamtraining helpt om teams met meer succes en plezier te laten samenwerken.
Wat er gebeurt als mensen samenwerken binnen een team is fascinerend. Het is namelijk zo elementair wat er in een groep gebeurt. Heel veel teams bevinden zich in de overlevingsstand. Hierin zijn teamleden vooral bezig zijn met hun eigen positie in de groep. En dus geen ruimte hebben om echt samen te werken. Verschillen tussen leden worden uitvergroot. Hierin ontstaan patronen in teams die niet functioneel zijn. Het is mijn vak om juist die onderlinge verschillen te integreren zodat een team meer gaat samenwerken en effectiever is in het behalen van haar doelen.
De leidinggevende heeft een belangrijke rol. Vanuit mijn ervaring heb ik gemerkt dat je echt succesvol kunt werken met een team wanneer de leidinggevende zijn/haar rol goed pakt. Die rol bestaat uit het vormen van een strategie, geven van visie & richting, stellen van kaders waarbinnen het team vrij kan bewegen. Een leidinggevende wil nog veel eens teveel naar zich toe trekken. Gevolg: het team gaat er lekker in ‘hangen’ en zo ontstaat een dynamiek waarin de leidinggevende het middelpunt vormt, maar van onderling samenwerken geen sprake is. Of een leidinggevende laat het team in één keer los, zonder kaders, visie en duidelijkheid. Dan gaat een team zwemmen en komt niet verder in haar ontwikkeling.
Helpende teampatronen versterken, niet helpende teampatronen veranderen. Dat is in essentie waar het om gaat in de teamcoaching van Drietact. Een team ontwikkelt patronen. Patronen die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van de organisatie. En patronen die belemmerend werken. Patronen zijn vaak onbewust. Ze blijven bestaan “omdat het altijd al zo gedaan werd.” Of omdat het de onuitgesproken regels in een groep zijn. Dit noem je ook wel de onderstroom. De belemmerende patronen veranderen zorgt dat een team beter gaat functioneren.
Eigen verantwoordelijkheid nemen. Door zicht te krijgen op teampatronen kan een team zelf de verantwoordelijkheid nemen om gedrag te veranderen. Dan wordt er niet meer gewezen naar de ander of de leidinggevende. Dan gaat het om eigen gedrag. Dit gaat stap voor stap. Zo kan een team zich daadwerkelijk gaan ontwikkelen. Teamcompetenties aanleren. Afhankelijk van waar een team staat in haar ontwikkeling wordt een programma samengesteld. Gebaseerd op het teamfasen model.
Lees hier meer over hoe teams zich wereldwijd ontwikkelen.
Om blijvend effect te hebben biedt Drietact voornamelijk teamcoach trajecten aan. Het leren gaat namelijk samen met het op de werkvloer meteen in de praktijk brengen. Gedragsverandering is hard werken is, er is geen quick fix. Het kost tijd en het kost geld: maar het hoort óók bij het werk. Bovendien, als je er nu in investeert, wordt samenwerken steeds makkelijker en leuker. Zeker nu duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker wordt, is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat mensen op de juiste plek zitten, dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen en dat er vertrouwen is op de werkvloer.
Ook als de behoefte van een team niet ligt in het doorlopen van een traject zijn er mogelijkheden: bijvoorbeeld in een team talentenscan, een communicatietraining of een paardencoaching.
Wat kan Drietact voor mijn team betekenen?
- Teamcoachtraject
- Communicatie training (Life Languages™ communicatieprofiel)
- Talentenscan
- Paardencoaching